Retinol

Retinol er kjent for å være en av de aller fremste ingrediensene for å motvirke aldringstegn og opprettholde en ungdommelig hud. Retinol har mange kjente og positive effekter på huden. Det er en ingrediens som fremmer hudfornyelse slik at nye hudceller kommer raskere til hudoverflaten, og huden får et friskere utseende. Retinol forbedrer kollagenproduksjonen ved å stimulere celler i det midtre laget av huden til å produsere mer kollagen, elastin og hyaluronsyre. Retinol øker i tillegg hudens evne til å holde på fuktigheten. Dette styrker hudens egen produksjonen av kollagen, og gjør huden spenstig og myk. Dette kan forebygge linjer og rynker, og bidra til strammere hud. Retinol kan også redusere noen av bivirkningene ved solskader, ved å fjerne mørke flekker i huden. Effekten av retinol er en jevnere hudtone, mindre linjer, glattere hudtekstur og mer glød.

Hva er retinol?

Retinol er en form for A-Vitamin. Det finnes mange ulike former for A-Vitamin, men de tilhører alle samme familie. A-Vitamin er tilgjengelig i en rekke varianter, både som kosttilskudd og sterkere kremer som påføres huden. I hudpleie inneholder formuleringene ofte A-Vitaminet kalt for retinol. Det er vanligvis tilgjengelig i forskjellige styrker i form av kremer, serum eller geleer. Det finnes også reseptbelagte kremer med A-Vitamin. Ren A-Vitaminsyre er en av få ingredienser som har en vitenskapelig bevist effekt mot rynker.

Det som gjør retinol til en så aktiv ingrediens er at molekylene er svært små, noe som gjør at de kan penetrere dypt i huden, og nå helt ned til det midterste laget av huden (dermis). Her øker de cellefornyelsen slik at nye hudceller kommer raskere til hudoverflaten. Disse molekylene brytes ned til A-Vitaminsyre/Retinsyre ved hjelp av spesialiserte enzymer som finnes i huden. Retinsyre binder seg til bestemte reseptorer i cellene, og får en direkte effekt på atferden til hudcellene. For å oppnå denne effekten av A-Vitamin eller retinol, må det tilføres lokalt på huden via hudpleieprodukter.

Hvordan fungerer retinol?

Retinol er en såkalt «cellekommuniserende ingrediens». Det vil si at den kobler seg på en syk eller «sovende» hudcelle, og får den til å fungere som en frisk hudcelle igjen. For å få en indikasjon på om produktet vil gi deg ønsket effekt, er det er viktig å se på hvordan retinolproduktet er utviklet, fremstilt og dens dokumenterte virkning. Tilstedeværelse av retinol eller andre A-Vitamin derivater i et kosmetisk produkt betyr ikke nødvendigvis at det er kollagenoppbyggende. Det avhenger av formen av retinol og konsentrasjonen.

Hvem bør bruke produkter med retinol?

Alle i voksen alder med typiske aldringstegn kan ha nytte av retinol, men styrken bør tilpasses etter hudtilstand. En kraftigere retinolform kan virke svært effektivt på solskadet og aldrende hud. Retinol er også et svært godt verktøy for å behandle akne. Man bør være forsiktig med sterkere retinolkremer på en svært tørr hud, eller dersom man sliter med eksem eller rosacea. Dersom man har en hud med ujevn tekstur eller hudtone med blant annet arr, linjer, pigmenteringer eller lignende er absolutt retinol en ingrediens man bør se etter. Uansett hvilken hudtype eller hudtilstand du har, finnes det et retinol-produkt til akkurat deg.

Ammende og gravide bør unngå å bruke produkter som inneholder A-Vitamin og retinol. Det er også viktig å huske på at huden blir mer solsensitiv ved bruk, slik at du alltid er nøye med solbeskyttelse og unngår solen når den er sterkest.

Sprengte blodkar

Hvordan bør man bruke retinol-produkter?

Vi anbefaler som oftest å bruke retinol-produkter på natten, da ingrediensen øker cellefornyelsen og huden blir mer sensitiv for sollys.

Hvor ofte et retinolprodukt bør brukes vil variere etter produktets styrke og tilstanden til huden, men fra 2–7 dager i uken er normalt. Det er veldig viktig å bruke en høy solfaktor, uansett årstid når man bruker sterkere retinolprodukter. Det for å unngå solskader, pigmentflekker og sensitivitet. Retinol er en svært aktiv ingrediens, så hvis man ikke bruker produktet som anvist kan man risikere å ikke få resultater i det hele tatt, eller i verste fall få en reaksjon. Retinol er ikke en ingrediens skal påføres en gang i måneden som en umiddelbar løsning. Dette er produkter som må anvendes over en lengre periode for å oppnå ønsket effekt. Hvordan et retinolprodukt skal anvendes vil variere fra produsent til produsent. Det avhenger også av tilstanden til huden din, samt dine behov og ønsker.

Retinol bør brukes med varsomhet, da virkestoffet kan være noe irriterende i oppstartsperioden. Det er ikke uvanlig å oppleve milde hudreaksjoner som rødhet, flass, sensitivitet og tørr hud. Hos de aller fleste vil huden vende seg til retinol over tid, og irritasjonen vil avta. Denne irritasjonen avhenger ofte av konsentrasjonen av retinol i produktet man bruker. Høyere konsentrasjoner, gir potensielt mer irritasjon, men også noe raskere effekt. For de som ønsker å bruke en høyere prosentandel retinol, men unngå kraftig reaksjon kan det være lurt å først smøre et tynt lag med en lett fuktighetskrem, for så å påføre retinolproduktet over. Det er også viktig å bruke en mild, reparerende fuktighetskrem i kombinasjon med retinol for å hindre og dempe irritasjon. Dersom du flasser, kan du bruke en mild kornpeeling for å få bort døde hudceller fra hudoverflaten. Husk at jo mer produkt du påfører, jo høyere dose retinol. Huden rundt øynene og på halsen er mer sensibel, så vær forsiktig når du påfører retinol på disse områdene.

Det kan være lurt å fokusere mer på selve beskrivelsen av produktet og hvem det retter seg mot, enn å se på hvilken prosentandel retinol som står på produktflasken. Ulike merker bruker ofte forskjellige måter for å oppgi sin effekt på, og det viktige er ikke hva som står på flasken, men hvilken effekt/styrke retinolen får når den har penetrert huden. Hvor mange prosent retinol som passer for din hud vil være individuelt, og varier også ut ifra hva slags resultat du ønsker å oppnå. Vi kan ikke bare vurdere en krem ut ifra konsentrasjon av aktive ingredienser. Teknologien eller det såkalte leveringssystemet som sikrer at ingrediensene trenger inn i huden er det viktigste. Derfor er teknologi og dokumentasjon viktig for troverdigheten til et produkt.

Vi anbefaler alltid at du får veiledning av en hudpleier, kosmetisk sykepleier eller hudlege når du skal kjøpe ditt aller første retinolprodukt. Hos oss i Beth´s Beauty tilbyr vi alltid kostnadsfri hudanalyse og produktveiledning.

Lykke til med retinol-reisen, du kommer ikke til å angre.