Elisabeth Lein Oksvik
Elisabeth Lein Oksvik
Eier av Beths Beauty og over 30 års erfaring som hudpleier.

Våren er godt i gang og vi går sommeren i møte, det er da mange begynner å tenkte på å beskytte huden for storlig, men sommer og sol stemmer, men solen er her hele tiden den. Selv om det er overskyet eller kaldt vær så utsettes vi for uv bestråling fra sol og dagslys. Derfor er beskyttelse mot sol og bestråling like viktig hele året.

Jeg kan ikke få sagt ofte nok hva dagslys og sollys gjør med hensyn til hudaldring. Ca 80% av hudaldring skyldes stress påført utenfra, og hvor uv bestråling er den største synderen.

Det viktigste du gjør er å benytte et solprodukt med spf (Sun protection filter) daglig uansett vær og årstid. Det er dessverre slik at overskyet vær også beståler huden med uv. Skyer, sand, snø og vann refleterer solstråler. Å smøre seg med solfaktor hidrer ikke de positive egenskapene til sollys som vi og trenger, men det reduserer kraftig aldringsprosesen forårsaket av sollys. Dette er din viktigste daglige rutine for forebygging av hudaldring. Mange er skeptiske til solfaktor og redde for å ikke få farge, dette er helt feil. Man kan fint bli brun uten å bli brent. Konsekvensen av å ikke beskytte seg kan være pigmenteringer hudforandringer og hudkreft.

Hvor ofte bør jeg bruke solkrem?

Når du er aktiv i solen i form av bading, ski og annen aktivitet som gjør at du svetter ol. Da smører du deg etter hvert bad og ellers hver time.

Men normal rolig aktivitet som å sole seg og sitte i hytteveggen eller på en uterestaurant i sollyset hver 2 time. Dette er fordi kremens aktive beskyttelse oksyderer i løpet av denne tiden og mister sin effekt. Så hvis du skal beskytte deg rett er det så ofte.

Barns rygg, ører og skuldre vendes ofte mot solen og trenger oftere påføring en resten av kroppen som regel.

Selv om du er superflink å smøre deg skal du uansett ikke tro at du kan sole deg ubegrenset og derfor tåle alt. Normalt vil man i solen merke at man blir rød/varm, det er et hint om at du må trekke deg vekk fra solen og ta en pause.

Ulike solfilter, hva betyr det?

Fysisk filter og kjemisk filter er mest vanlig. De ulike filterene har litt ulike egenskaper som egner seg ulikt for alder, hudtype og type aktivitet og bruk.

Kjemisk filter har en rikere konsistens og ligger utenpå huden og sørger for at sollyset refkekteres vekk når det treffer huden, de synes mer på huden og er litt mer trå å smøre ut. Passer de fleste hudtoner.

Fysisk filter er lettere i kosistens og lett å smøre ut. Anbefales ofte til de med skadet hud, solallergi eller eksem. Mange produkter til barn inneholder fysiskfilter. Så fin til sensitiv hud.

Hvilken solkrem passer for min hud?

Dette er viktig for de fleste. Soleksem, urenheter, barnehud, hensyn til make up osv er noen av de hensyn man må ta når man skal velge rett produkt.

Det finnes utallige produkter og produkt typer. Krem, solmakeup med faktor, BB krem, spray, solpudder mm.

Så hvordan velger man rett?

sun foundationSolfaktor på kost anbefales alle aldre, mann ,kvinne og hudtyper hele året. Det er genialt. Noen av de anbefales også av Skin Cancer Foundation. Dette har blitt veldig populært i det siste, og ikke så rart det er enkelt å ha med og påføre. Har du mye urenheter er det ofte bedre med fysisk filter som er lettere i kosistens på huden. Mange er spesielt tilpasset den type hud. Slik at ikke huden forverres under soling. Trenger du veilednig på rett valg av solprodukt så bruk kompetansen til hudpleierne. De selger mest solprodukter tilpasset alle hudtyper. Hos Beths er alle som jobber i butikk utdannet hudpleiere og oppdatert på det nyeste innen solbeskyttelse.

Husk å start alltid en soldag med å påføre rett solprodukt og gjerne 30 min til en time før du eksponeres for sollys.

Ikke glem leppene!

Vi opplever mye hudforandringer spesielt på lepper. De blir ofte glemt. Du kan gå for de ordinære solstiftene til leppene, eller så har mange glosser nå også solfaktor. Husk å sjekke dette et leppeprodukt uten solfaktor kan være veldig skadelig og ha motsatt effekt om den feks innholdet olje.

Følg med på værvarselet, der kan du følge med på solens aktivitet som igjen gir deg rett indikasjon for valg av solfaktor.

Jeg kan love deg en ting! At er det noe 30 års erfaring med hud har gitt meg. Så er det bevis på at de som har vært flinke og har hatt og har godt solvett har bedre hud med spenst og fukt.

Nyt solen og ta godt vare på huden din, klem Elisabeth!