hudaldring-(1

Huden vår endrer seg etterhvert som vi blir eldre. Selv om aldring er uunngåelig, er det svært få av oss som ønsker å se eldre ut enn det vi er. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for bremse og påvirke aldringsprosessen. Det er enklere å forhindre tegn på hudaldring enn å forsøke å snu dem senere i livet. Riktignok er det ingen måte vi helt kan forhindre rynker eller fine linjer, da det er en naturlig del av det å bli eldre. Det kan allikevel være lettere å se forskjell på en som har tatt godt vare på huden sin gjennom livet, sammenlignet med en som ikke har gjort det.

Aldring er en kontinuerlig prosess som pågår hele livet. Aldringsprosessen omfatter flere strukturelle og funksjonelle endringer som også påvirker huden. Flere av årsakene til hudaldring er helt naturlige og de genetiske faktorene er vanskelig å styre. Det er derimot flere faktorer som kan føre til at huden eldes for tidlig, og disse kan vi selv påvirke. Vi eldes hovedsakelig på to måter. Vi skiller mellom den naturlige aldringsprosessen av huden som skjer uavhengig av livsstil, og den type hudaldring som påføres av ytre påvirkninger som for eksempel sollys og stress.

hudaldring-(2)

Hvilke påvirkninger gir økt hastighet på hudaldring?

Hudens aldring er en ekstremt kompleks prosess som påvirkes av både indre og ytre faktorer. Vi deler faktorene inn i tre hovedkategorier: biologisk aldring, miljøpåvirkninger og mekanisk aldring.

Biologisk aldring, miljøpåvirkninger og mekanisk aldring er alle med på å påvirke naturlig aldringen av huden. Det som er felles for disse tre er at de alle bidrar til tap av fuktighet, elastisitet og spenst i huden.

Med biologisk aldring snakker vi om at det er en sammenheng mellom genene våre, hormonelle endringer i kroppen og måten vi eldes på. Det er altså flere indre faktorer som påvirker huden. Arv er et eksempel på dette og noe som er vanskelig å styre. Vi eldes forskjellig og hvordan vi blir eldre avhenger mye av genene våre. Allikevel vil en som har solt seg mye eller røyket få en helt annen aldringsprosess enn de forandringene som skyldes genetikk. Miljøet påvirker derfor huden ekstremt mye og kan trigge aldring.

Selv om en raskere hudaldring kanskje er det minst farlige ved overdreven soling, sies det at solen står for omtrent 80 % av hudens aldring. Det forteller oss hvor viktig det er å bruke høy solbeskyttelse og at man helst skal unngå for mye soleksponering. Solskader kan forårsake tørr hud, aldersflekker, fine linjer og rynker. Ved overdreven soling øker også risikoen for hudkreft betraktelig. Når vi utsetter huden for UV-stråler er dette med på å påvirke hudens elastiske fibre. Det er forskjellige enzymer som påvirker hudens aldringsprosess. Påvirkning fra ytre faktorer som UV-stråler eller inflammasjon stimulerer disse enzymene til å bryte ned bindevevsfibrene i huden, som eksempelvis kollagen samtidig som det hindrer dannelsen av nytt kollagen. Kollagen gir huden struktur og spenst. Produksjon av fibroblastcellene vil også reduseres, noe som igjen resulterer i mindre produksjon av elastin, kollagen og hyaluronsyre. Huden mister derfor noe av sin fasthet, spenst og fukt. Rynker og linjer blir mer fremtredende og huden får et grovere utseende. UV-stråler lager forandringer i underhuden og over tid fører dette til at huden blir tynnere. Forurensing har også en skadelig effekt på huden, da det øker hudens produksjon av frie radikaler. På sikt kan det føre til at aldringen i huden skjer raskere. Frie radikaler skader proteiner, lipider og DNA-et i hudcellene. Antioksidanter har evnen til å nøytralisere frie radikaler og fungerer derfor som en beskyttelse samtidig som det reparerer cellene i huden. Det er derfor ingen tilfeldighet at det snakkes mye om antioksidanter i hudpleiefaget.

Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen, og mekanisk aldring skjer ved gjentatte bevegelser av musklene i ansiktet. Det kan være å heve pannen, knipe sammen øyenbrynene «sinnarynken» eller at man smiler med munnen. Vi bruker ansiktsmusklene både bevisst og ubevisst, og etterhvert vil dette etterlate seg utrykkslinjer. Det er vanskelig å redusere rynker og fine linjer som kommer av mekanisk aldring.

Som tidligere nevnt er hudens aldring en sammenheng av flere komponenter som påvirkes av en rekke faktorer. Selv om alder er en stor årsak til endringene vi ser i huden, kan andre livsstilsfaktorer som kosthold, miljøeksponering og genetikk ha en stor betydning for hvordan huden forandrer seg. Miljøaldring er noe vi kan kontrollere, det vil si å røyke mindre, bedre livsstil og begrense soleksponering. Ved å forstå hvordan interne og eksterne faktorer påvirker hudens struktur og funksjon kan vi å ta grep for å bedre ta vare på huden når vi eldes, redusere synlige tegn på hudaldring og forhindre for tidlig hudaldring.

Hvordan forandrer huden seg over tid?

Huden i tyveårene

Den naturlige og synlige aldringsprosessen av huden starter normalt allerede i tjueårene. Linjer rundt øynene er ofte første aldringstegn. Fra midten av tyveårene vil man rent biologisk få en reduksjon i produksjonen av kollagen, elastin og hyaluronsyre. Dette er viktige komponenter som utgjør hudens bindevev, og som bidrar til å gi et ungdommelig utseende til huden. Kollagen holder huden fast og stram, og elastin som gir huden fleksibilitet, slik at den kan strekke seg ut og deretter smette tilbake på plass. Kollagen er det proteinet som det finnes mest av i huden. I begynnelsen av tyveårene ser huden din klar, stram og fyldig ut mye på grunn av de gunstige nivåene av det naturlig forekommende proteinet i kroppen. Men samtidig som nivåene er på topp, begynner også produksjonsevnen å avta i løpet av disse årene, Huden din produserer omtrent en prosent mindre kollagen for hvert år. Kollagenfibrene har i tillegg en god evne til å binde vann noe som gjør at hudoverflate holdes fyldig, jevn og elastisk. Når man får et lavere kollageninnhold kan man oppleve at huden mister spenst og evnen til å holde på fuktighet. Det kan føre til at man lettere blir tørr og med tiden danner rynker. Røyking, forurensing, stress, UV-stråling og livsstil er faktorer som påvirker kollagenproduksjonen.

Hva burde du gjøre? 

Spesielt kvinner bør være proaktive med tanke på at hudaldring alt skjer i tyveårene. Det viktigste man kan gjøre i tyveårene for å forebygge aldring er å innføre gode hudpleierutiner bestående av rens, skrubb og kremer. Det andre man skal huske på er å beskytte huden ved å bruke høy solfaktor hver dag, hele året. Vi anbefaler å bruke minst SPF 30 for å unngå langtidseffektene av UV-stråler. Vi anbefaler også å fylle på med ekstra fuktighet for å forhindre dehydrering. Se etter ingredienser som hyaluronsyre og peptider. I hudpleie fungerer hyaluronsyre som et fuktbevarende stoff i hudens ytterlige lag. Hyaluronsyre kan binde til seg vann opp til tusen ganger sin egen vekt. Det er lurt å tenke på at måten du behandler huden din i 20 årene, vil påvirke hvor tidlig du utvikler tegn på aldring i 30 og 40 årene. Fordi retinol er en forebyggende ingrediens, trenger du ikke å vente til du faktisk merker aldringstegn, som fine linjer eller kråketær, for å begynne å bruke det.

Huden i trettiårene

Ved rundt 30 årsalderen går cellefornyelsen og kollagenproduksjonen noe ned. Når fornyelsesprosessen av huden går tregere kan dette føre til at døde hudceller blir liggende igjen på hudoverflaten noe som kan resultere i en gusten hud. Det kan også føre til at huden mister elastisitet. Flere kan merke at linjer i pannen, mellom brynene eller ved øynene «setter» seg mer. Produksjon av pigment reduseres også når vi fyller 30 år samtidig som at pigmentforandringer i huden blir mer synlige. Hormonelle endringer i forbindelse med graviditet kan føre til pigmentforandringer i huden, slik som melasma. Talgproduksjonen reduseres etterhvert som vi blir eldre noe som gjør linjer og rynker mer fremtredende.

Hva burde du gjøre? 

I trettiårene bør alle begynne å bruke hudpleieprodukter som inneholder mer aktive ingredienser. Det handler fortsatt mye om forebygging. C-vitamin i kremer og serum kan virke forebyggende mot pigmentering og er viktig for kollagensyntesen i huden. Huden er ikke like selvgående lengre. Regelmessig eksfoliering vil bidra til å fjerne døde hudceller og stimulere cellefornyelsen og hudens egne fuktbalanse. Det er viktig for å holde huden ung og frisk. Det er viktig å være nøye med å bruke solfaktor med høy faktor hver dag. Det å se etter produkter som inneholder retinol kan være ideelt for denne alderen og utover.

Huden i førtiårene

I 40 -årene viser ofte huden tegn til å være mindre elastisk og spenstig. Det er gjerne nå vi ser drastiske endringer i huden. Huden produserer mindre olje etter hvert som vi blir eldre, noe som kan virke som en lettelse for alle som har fet hud, men det kan faktisk resultere i tørrhet og kløe da huden ikke evner like godt å holde på fuktighet som tidligere. Linjer og rynker blir mer fremtredende. Solskader som kan ha oppstått tidligere i livet kommer ofte til synet etterhvert som årene går, Aldersflekker og pigmentering blir gjerne mer fremtredende i 40 årene. Kollagenproduksjonen reduseres ytterligere når vi passerer førti, og etterhvert brytes det ned mer kollagen enn kroppen selv klarer å produsere.

Hva burde du gjøre? 

Har du ikke startet med produkter som inneholder Vitamin A/ retinol bør du definitivt begynne med det nå. Kremer med høyt innhold av retinol har vist å ha svært gode anti-aldringseffekt på rynker, ujevn hudtone og slapp hud. Retinol stimulerer til en raskere fornyelse av hudceller og hjelper til med å danne nytt kollagen og elastin. Det vil gjøre huden strammere og gjøre rynker mindre tydelige. I tillegg til retinol kan bruk av serum og andre produkter med hyaluronsyre fylle opp huden og gjøre fine linjer mindre merkbare. Nok fuktighet er helt avgjørende for en vakker hud. Peptider kan også forbedre kollagenproduksjonen. Det er i tillegg viktig å opprettholde gode hudpleierutiner som inkluderer rens, eksfoliering, fuktighet og beskyttelse. Kostbare kremer kan fungere mindre effektivt dersom man ikke renser huden først eller bruker solfaktor.

Huden i femtiårene og utover

En naturlig nedgang i østrogen forekommer vanligvis hos kvinner i femtiårene, som får huden til å både se og føles tørr ut. Linjer og rynker ser dypere og enda mer fremtredende ut. Hormonelle endringer i forbindelse med overgangsalderen gjør at huden mister elastisitet og spenst. Huden blir tynnere og vi mister mye av underhudsfettet vår, noe som gjør huden mindre fyldig og glatt. Fettfordelingen i ansiktet endrer seg og gir tap av konturer. Områder i ansiktet som mister volum inkluderer kinnene, pannen og leppene. Tap av volum i ansiktet kombinert med rynker og tap av elastisitet, får dermed ansiktshuden til å se slappere og mer dratt ut. Ettersom at huden blir tørrere med årene opplever flere at de blir mer sensitive. En av årsakene til dette er at huden evner ikke like raskt å erstatte barrierestoffer som den gjorde tidligere.

Hva burde du gjøre? 

Retinol, antioksidanter, fukt og eksfoliering er viktig for hudens vitalitet og barriere når vi passerer 50 år. I tillegg bør du fortsette å bruke høy UV-beskyttelse hver dag for å unngå ytterligere solskader og minske eksisterende pigmentering. Vi har behov for rikere kremer og nærende produkter. Det flere behandlinger i klinikk som kan bidra til å stramme opp huden og redusere synlige aldringstegn ved å gjøre linjer og rynker mindre fremtredende. Kjemiske peelinger, microneedling, dermapen eller laser kan være gode alternativer for å behandle en rekke utfordringer relatert til aldrende hud.

Ønsker du å vite mer om våre klinikkbehandlinger og hudpleierutiner hjemme, ta kontakt med oss på ​​info@beths.no eller ringe oss på tlf. 22555380, for å avtale en gratis konsultasjon med en av våre kvalifiserte hudterapeuter.