Hvorfor oppstår pigmentforandringer?

Pigmentforandringer i huden oppstår av en rekke ulike årsaker. Forandringene kan skyldes normal aldring av huden eller det kan være et resultat av soleksponering i kombinasjon med medikamenter som gjør huden ømfintlig overfor sollys (for eksempel Antibiotika).

Hormonelle endringer, ved en graviditet eller ved bruk av prevensjonsmidler, kan gi økt produksjon av melanin, og føre til hyperpigmentering. Pigmentflekker kan også oppstå post-inflammatorisk etter en skade eller betennelse i huden. Pigmentering skyldes en opphopning eller mangel av pigmentceller(melanocytter), og viser seg i form av mørke eller lyse flekker i huden. Omfanget vil variere, men de aller fleste mennesker opplever en eller annen form for pigmentforandringer.

Solar lentigo /Leverflekker/ alderdomsflekker

Leverflekk eller alderdomsflekker er en type godartet pigmentflekk som hovedsakelig skyldes kronisk eksponering for sol. Den økte pigmenteringen varierer fra lys til mørk brun. Områder som ansiktet, skuldrene og ryggen er spesielt utsatt. Årsaken til leverflekker er sterk og langvarig eksponering for sol. Dette skjer når UV-stråler fra solen påvirker pigmentcellene i huden(melanocyttene) og det produseres mer fargestoff(melanin) enkelte steder. (Melanin virker beskyttende mot solstråler). Alderdomsflekker kan også være arvelig. Flere ønsker å fjerne disse pigmentflekkene av kosmetiske grunner. Laser og kjemisk peeling kan ha god effekt i behandling av alderdomsflekker. Solbeskyttelse og solkrem med høy faktor forebygger utviklingen av lentigo, men fører ikke til tilbakegang av allerede oppståtte pigmentflekker.

Meline

Melasma

Melasma er en hudtilstand med økt pigmentering i ansiktet. Melasma oppstår som oftest i ansiktet på kinn, overleppe, nese og panne. Gravide kvinner er mest utsatt. Opp mot 70% av alle gravide utvikler melasma. Som oftest forsvinner pigmentforandringen etter at graviditeten er avsluttet. Ved bruk av ulike prevensjonsmidler er melasma en kjent bivirkning, men kan også forekomme ved bruk av enkelte andre medikamenter, som fenytoin (epilepsimedisin). Eksponering for UV-stråler kan forverre tilstanden. For å forebygge og redusere pigmentforandringen er det viktig å unngå sterk sol.   

Post-inflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering oppstår etter en skade eller betennelse i huden, hvor huden blir mørkere og misfarget etter at såret har grodd. Denne typen pigmentering forsvinner gradvis av seg selv, men det kan ta opp til flere måneder og for noen år før de forsvinner helt.

Pigmentflekker er ofte helt ufarlige, men noen pigmentforandringer, som for eksempel ondartet melanom (en type hudkreft), kan være livstruende. Hvis du er bekymret for pigmentflekkene dine (hvis de endrer form, størrelse eller farge eller hvis de begynner å klø), er det viktig at du oppsøker lege.

Forebygges ved solbeskyttelse

zosmart-tone-spf-50Bruk solkrem! Det er viktig å huske at solstrålene påvirker huden selv når det er overskyet, så gi huden din den beskyttelsen den trenger hver dag. En bredspektret solkrem med SPF 50, slik som ZO Smart Tone Broad Spectrum SPF 50 beskytter mot både UVA / UVB-stråler og vil hindre at eksisterende pigmenteringen blir verre. De fleste solskader oppstår tidlig i livet, det er derfor spesielt viktig for yngre kvinner å bruke solkrem regelmessig for å forhindre hyperpigmentering.

Hvordan kan jeg fjerne eller redusere eksisterende pigmentflekker?

Hos Beth’s Beauty har vi flere veldokumenterte produkter og behandlinger som aktivt jobber med å redusere pigmentflekker. ZO Brightalive er en mild krem som bidrar til å forebygge ujevn hudtone, kan virke reverserende på pigmentering og er super for å bygge opp hudbarrieren. Det er også viktig med gode renserutiner, og hyppig eksfoliering av huden. Dette er generelt alltid viktig for å bevare en sunn hud. Når det gjelder pigmentforandringer, sol og medikamenter bør man være ekstra nøye med solbeskyttelse.

MeLine serien har spesialisert seg innen behandling av alle typer hudpigmentering og har utviklet effektive produkter som motarbeider og behandler pigmentforandringer. MeLine Pigment Home Mask er en aktiv maske for hjemmebruk som behandler hyperpigmenteringer.  MeLine serien får du kjøpt i alle våre salonger, og på beths.no.

Vi har flere behandlinger for ujevn pigmentering og din terapeut vil finne den som passer best til din hud. Vi ønsker dere velkommen til behandling og veiledning for hjemmeprogram hos oss i alle våre salonger.

Vi tilbyr  gratis hudanalyse slik at vi kan se på  din hud og sette opp et skreddersydd behandlingsopplegg med hjemmeprodukter som passer deg. Ta kontakt eller kom innom en av våre salonger.

Vennlig hilsen Beths Beauty v/ Elisabeth Lein Oksvik