Vinteren er en vakker årstid, men så fort temperaturen begynner å synke har huden vår en tendens til å bli tørrere og mer sensitiv. Med et riktig utvalg av produkter som ditt forsvar, kan du komme deg gjennom det kalde været med huden helt intakt. Våre skjønnhetseksperter gir deg svarene og de beste rådene for å holde huden din lykkelig gjennom hele vintersesongen.

Vintermånedene betyr kjøligere vær, tørrere luft, innendørs oppvarming og eksponering for elementer som vind, snø og regn. Å ta vare på huden din er en nødvendighet året rundt, men før det kalde vinterværet inntreffer kan det være lurt å vie litt ekstra oppmerksomhet til huden din. Huden vil ha andre behov midt på vinteren enn på de varmeste delene av sommeren. Gjennom året bør du tenke på å justere den daglige hudpleierutinen din for å koordinere med skiftende sesonger. Det betyr å trekke frem noen få nye hudpleieprodukter, som ansiktsrens og fuktighetskrem. Om høsten og vinteren bør du se etter ingredienser som gir mer beskyttelse, fuktighet og næring. Selv fet hud kan oppleves stram og tørr når det blir kjøligere ute, og for de med tørr hud kan disse miljøfaktorene være enda mer skadelige og forårsake flass og sprekker i huden. Det er viktig å justere hudpleierutinen din etter hvert som årstidene endrer seg fordi miljøforholdene er en viktig bidragsyter til hudens generelle helse.

Hvorfor føles huden tørrere i kaldt vær?

Mindre fuktighet er mye av årsaken. Det er reduksjonen i luftfuktighet som forårsaker mange av endringene i huden som vi forbinder med overgangen fra sommer til høst og vinter. Temperatur, fuktighet og sesongmessige klimaendringer kan forårsake en rekke hudutfordringer avhengig av årstid. I tillegg vil økt vind, regn og snø, samt en stigning i innendørs oppvarming, medvirke til tørr og irritert hud i vinterhalvåret.

Velg en fuktighetsgivende rens

Etter at du har renset huden skal huden føles hydrert og behagelig, i motsetning til stram og fuktighetsfattig. Ett tips kan være å bytte ut ansiktsrensen din for et mer fuktighetsgivende alternativ i løpet av høsten og vinteren. Vær varsom med dyprensende produkter basert på salisylsyre og benzoylperoksid, da disse ingrediensene kan fjerne for mye av hudens naturlige oljer og forverre tørr hud. I stedet kan du prøve en mildere, kremaktig formulering i de kaldere månedene for å sikre en hydrert og sunn hudbarriere. Selv fet hud kan oppleve at gelebaserte og skummende renseprodukter stripper huden for sine naturlige oljer og etterlater huden med en stram og tørr følelse. Å velge et mer fuktighetsgivende renseprodukt er et viktig skritt for å forhindre tørrhet og dehydrering.

Ikke vask ansiktet med for varmt vann

For varmt vann kan fort tørke ut huden din. Hold temperaturen på vannet nede og unngå lange, varme dusjer. Å rense huden med for varmt vann kan ha en uttørkende effekt og vil gjøre ting verre. Hvis du holder vannet lunkent, vil dette beskytte hudens naturlige barriere.

Velg en rikere fuktighetskrem

fuktighetsgivende rens for vinterhud

 

Huden din trenger all den fuktigheten den kan få uavhengig av årstid. For å bekjempe tap av fuktighet, se etter en ansiktskrem som inneholder ingredienser som ceramider. Dette er fettstoffer som også forekommer naturlig i huden, og som vil erstatte de som er strippet fra det ytterste hudlaget i løpet av de kaldeste månedene. Å holde huden hydrert i de kjøligere månedene er hovedregelen for hudpleie om vinteren. Å ha nok fuktighet i huden vil forbedre hudens elastisitet, noe som til gjengjeld vil redusere utseendet på fine linjer og rynker. I tillegg vil en hydrert hud hjelpe til med å opprettholde hudens talgproduksjon. For å bygge et forsvar mot tørr hud, velg en rik, kremaktig ansiktskrem med fuktighetsgivende og okklusive ingredienser. Det er ikke bare for å trekke vann inn i huden, men også for å forsegle fuktigheten i huden. Glyserin, ceramider og hyaluronsyre er fuktighetsgivende og nærende ingredienser som fyller opp huden for et mer forynget utseende.

Vil ikke en rikere fuktighetskrem forårsake uren hud?

Dette kan være et problem for noen, men hvis du unngår de ingrediensene du er følsom overfor, kan de fleste fortsatt tåle rikere ansiktskremer. Hvis huden blir for tørr, må du huske på at irritasjonen også kan forårsake kviser. Det høres kanskje rart ut, men en dehydrert hud kan faktisk føre til en økt talgproduksjon fordi huden din prøver å kompensere for mangel på fuktighet. Er du plaget med uren hud og kviser om vinteren kan det bety at huden din er dehydrert, som kan føre til at huden blir mer rød og irritert. De som er plaget med dette bør bytte til fuktighetsgivende produkter som vil behandle uren hud, og som gir nok fuktighet i de kaldeste månedene. Er du likevel bekymret for at en rikere ansiktskrem vil føre til utbrudd i huden anbefaler vi deg å velge en vannbasert og oljefri fuktighetskrem med balanserende egenskaper. Et annet alternativ kan være å utføre en lappetest hvis man er engstelig for en produktreaksjon. Med en lappetest mener vi at du tester produktet på et mindre område på huden i noen dager først.

Trenger jeg fortsatt å bruke SPF?

I vintermånedene er UVB-strålene svakere, men UVA-strålene som bidrar til å fremskynde aldringsprosessen i huden, er like sterke året rundt. Den eneste forskjellen på vinterhalvåret vil være hvilke områder på kroppen som er eksponert og trenger beskyttelse, og hvor ofte du må gjenta påføringen. Solkrem er alltid ditt beste forsvar mot hudaldring, og for å bevare en sunn hud generelt.

I dag finnes det en rekke skjønnhets- og sminkeprodukter som inneholder SPF-beskyttelse og som gjør det enkelt å påføre solbeskyttelse gjennom dagen. Det betyr ikke nødvendigvis at du kan droppe solkremen helt (da sminkeprodukter med SPF normalt ikke vil være er nok til å beskytte huden din), men vil sørge for en ekstra dose solbeskyttelse slik at du ser nydelig ut og føler deg trygg!

Tenk på hva din hud trenger

Naturligvis krever behandling av vinterhud en mer skreddersydd tilnærming, så velg produkter som er passer for din hud. Hvis huden din er fet, tørr, sensitiv eller utsatt for akneutbrudd eller hvis du opplever hudtilstander som rosacea, psoriasis eller eksem, påvirker det hva akkurat din hud trenger og er noe som definitivt må tas hensyn til. Besøk oss i en av våre avdelinger for en konsultasjon, og få riktig veiledning i produkter og behandling for din hud.

Vennlig hilsen Beth’s Beauty v/Elisabeth Lein Oksvik